• Girl’s day

          • Štvrtý štvrtok štvrtého mesiaca je Medzinárodným dňom žien vo svete IT. Občianske združenie Aj Ty v IT v spolupráci s vasokými školami a IT firmami organizuje podujatie Girl’s day.Aj tento školský rok sme spolu s dievčatami, ktoré majú ambíciu študovať IT technológie, využili možnosť nakuknúť do IT firmy.

            25. apríla sme navštívili v Košiciach firmu Siemens  Healthineers. Ujali sa nás zamestnanci firmy, ktorí nám predviedli akým spôsobom funguje ich firma, na akých produktoch sa podieľajú... Zaujímavé boli ukážky priamo na meracích prístrojoch.

          • Dvaja úspešní riešitelia krajského kola Olympiády kritického myslenia

          • Olympiáda kritického myslenia je súťaž pre študentky a študentov stredných škôl. Medzi ciele tejto súťaže patrí: posilniť odolnosť voči dezinformáciám a manipulačným taktikám, rozvinúť argumentačné zručnosti mladých ľudí, zvyšovať kvalitu verejnej diskusie, naučiť mladých ľudí overovať správy a určovať dôveryhodné zdroje informácií, vytvoriť zdravé návyky pri trávení času na sociálnych sieťach a zlepšiť schopnosť korektne interpretovať dáta, štatistiky a grafy.

            Školské kolo Olympiády kritického myslenia 2023/2024 sa uskutočnilo 12. 12. 2023 v podobe online testu. Z našej školy sa ho zúčastnili 4 maturanti. V rámci Slovenska sa zaregistrovalo sa 8813 študentov a študentiek z 287 škôl v 76 okresoch Slovenska.

            Do krajského kola postúpilo 3559 študentov a študentiek. Krajské kolo sa uskutočnilo vo forme online testu 19. 3. 2024. Našu školu reprezentovali 3 maturanti.

            Teší nás, že sa dvaja z nich: Maroš Mihók a Filip Majerčák stali úspešnými riešiteľmi krajského kola. V našom kraji súťažilo 296 súťažiacich, Maroš Mihók sa umiestnil na 20.-21. mieste a Filip Majerčák na 61. mieste. Blahoželáme!

          • Alma Mater 2024 – miesto, kde si nájdeš svoju univerzitu

          • Rozhodovanie sa, ktorý študijný smer zvoliť po absolvovaní strednej školy, je často náročný proces, ktorý vyžaduje zváženie rôznych možností a zohľadnenie vlastných záujmov a cieľov. Preto naši tretiaci vycestovali do Prešova, aby sa zúčastnili dôležitej udalosti pre budúcich študentov - mini-veľtrhu vysokých škôl pod názvom Alma Mater 2024. Toto podujatie, ktoré sa uskutočnilo dňa 16. apríla, bolo zamerané na poskytnutie informácií o vzdelávacích a kariérnych možnostiach po skončení strednej školy.

            Zorganizovalo ho Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR s cieľom zabrániť odlivu mozgov, propagovať slovenské vysoké školy a priblížiť mladým ľuďom rôzne študijné programy, ktoré majú k dispozícii. Tí, ktorí sa zúčastnili podujatia, mali príležitosť stretnúť sa s predstaviteľmi vysokých škôl, získať bližšie informácie a diskutovať o svojej budúcej kariére.

            Dôležitou súčasťou bolo predstavenie štipendijnej schémy Študuj doma, Slovensko ťa odmení, ktorú ministerstvo školstva ponúka pre nadaných a motivovaných študentov. Účastníci mohli získať podrobné informácie o podmienkach a postupe pri žiadosti o štipendium. Budúcoroční prváci budú môcť získať 9000 € (v niektorých prípadoch až 16 500 €). 

            Viac informácií o štipendiách nájdete na https://stipendia.portalvs.sk.

          • Súťaž Mladý Európan

          • Cieľom súťaže Mladý Európan je zvýšiť povedomie participatívneho občianstva Európskej únie medzi študentmi stredných škôl na Slovensku. Regionálne kolo 19. ročníka súťaže sa konalo v Poprade, v ktorom naši študenti Simon Matlák, Emanuel Michna, Samuel Straško získali 3. miesto a odniesli si významné ceny. Súťaž pozostávala z 3 náročných kôl, v ktorých študenti pracovali v 3-členných družstvách. Dúfame, že si naši študenti odniesli veľavravné skúsenosti a želáme mnoho úspechov v ďalších súťažiach. Ďakujeme chlapci za skvelú reprezentáciu!

          • Vzdelávacia aktivita Unicef

          • V piatok dňa 12.4.2024 k nám zavítal člen organizácie Unicef, ktorý si pre našich žiakov prichystal veľmi podnetnú a informatívnu prednášku o dopadoch klimatických zmien na detí vo svete. Klimatické zmeny vo svete majú katastrofálny dopad najmä na najzraniteľnejšie stvorenia ľudstva, a to na naše malé ratolesti. Žiakov najviac zaujala malá arašidová kapsička prvej pomoci, ktorá výrazne napomáha deťom po celom svete hlavne v oblasti výživy. Výzva člena organizácie sa týkala predovšetkým podania pomocnej ruky v podobe finančného príspevku na malé arašidové kapsičky, ale taktiež aj propagácia organizácií Unicef, Slovakaid a Fakty­­-visti.

          • Naša škola opäť zahviezdila

          • Postarala sa o to naša študentka II.G Alena Čarnogurská prostredníctvom celoslovenskej literárnej súťaže, ktorú vyhlásilo Občianske združenie PREKROČ SVOJ TIEŇ na tému Môj hrdina.

            Veľkým prekvapením bolo, keď na emailovú adresu Alenky a Kataríny Bieľakovej  prišla správa: „...je mi potešením oznámiť Vám, že na základe rozhodnutia odbornej komisie 3. ročníka Celoslovenskej literárnej súťaže Prekroč svoj tieň sa Vaša súťažná práca dostala medzi ocenené príspevky. Konkrétne umiestnenie sa dozviete dňa 8. apríla 2024 na webovej stránke odborného recenzovaného časopisu Prekroč svoj tieň (www.prekrocsvojtien.sk). V ten istý deň budú v časopise odpublikované ocenené príspevky, ktoré prešli profesionálnou jazykovou úpravou. Zároveň by som Vám rada oznámila, že Vám prídeme osobne odovzdať cenu, diplom a potvrdenie o publikačnej činnosti. Dňa 10. apríla o 11.00 hod. prídem spolu s kolegom Christopherom Danisom – podpredsedom OZ Prekroč svoj tieň, ktoré je vyhlasovateľom súťaže.

            Odborná porota vybrala z vyše sto prác desať najlepších. Alenka sa umiestnila na druhom mieste. Slovo dodržali a dňa 10. 4. prišli Alenke odovzdať cenu. Bol to krásny zážitok pre nás vyučujúcich i študentov. Ešte raz Alenke zo srdca blahoželáme a nech sa jej darí v súťažiach aj naďalej.

          • Akcia Darovanie krvi obnovená:)

          • 5. apríla sme v spolupráci s mobilnou jednotkou Národnej transfúznej služby v Poprade zorganizovali akciu darovania krvi. Ďakujeme všetkým kolegom, študentom našej školy a všetkým darcom, ktorí prišli darovať krv. Vaša krv pomôže zachrániť ľudské životy! Mobilná jednotka odobrala krv 35 darcom.

            Mrzí nás, že z časových dôvodov museli odmietnuť niektorých darcov.

            Budúce Darovanie krvi sme naplánovali na 27.9.2024 už od 8:00.

            Milí darcovia, veríme, že vás opäť uvidíme na ďalšej akcii a spoločne obnovíme tradíciu spred kovidového obdobia – jarné a jesenné darovanie krvi.

          • Úspech na krajskom kole SOČ - dve práce postupujú na celoslovenské kolo

          • V utorok 26.3. sa na pôde Strednej odbornej školy technickej v Prešove uskutočnilo krajské kolo stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ). Našu školu reprezentovali dve práce. V kategórii pôdohospodárstvo sa na prvom mieste umiestnila Liliana Lachová s témou „Starostlivosť o podvyživeného koňa“. Na druhom mieste v kategórii biológia sa umiestnili Viktória Gurovičová a Adriana Pompová s témou „Jedovaté rastliny a ich rozlíšenie“. Prvé miesto v tejto kategórii nebolo vyhlásené, takže dievčatá skončili de facto prvé. Obe práce postupujú na celoslovenské kolo, ktoré sa uskutoční 24. – 26. apríla v Nitre. Blahoželáme a držíme palce!

          • 27. 3. 2024 - Okresné kolo v bedmintone žiakov a žiačok

          • A šnúra našich športových úspechov pokračuje...  

            Čo tam taký bedminton, ťukanie si do košíčka... veru málokto si vie predstaviť, že žiadne čelo a dres bedmintonistu po zápase nezostanú suché. Kropaje potu našich chlapcov a dievčat aj tentokrát stáli zato! Katka a Emka Kalafutové, gratulujeme k skvelej hre,  vďaka ktorej sme dlho živili nádej na prvenstvo. V žiadnom prípade ale nepohŕdame ani vynikajúcim druhým miestom, za ktoré si zaslúžite veľkú pochvalu! Filip Majerčák a Matúš Mačutek, veľká gratulácia k tomu, že sa vám po pár rokoch opäť podarilo vrátiť zlatú trofej do našej vitríny...

            ĎAKUJEME!

          • Simulované voľby - 2. kolo

          • Študentské prezidentské voľby simulovali v poradí druhé kolo prezidentských volieb, ktoré sa konali dňa 27.3.2024.  Vo voľbách sa zúčastnili všetci prítomní žiaci a vyskúšali si odvoliť budúceho prezidenta Slovenskej republiky, ktorého vyberali z dvoch kandidátov, ktorí postúpili do druhého kola volieb. Študentské prezidentské voľby, ktoré prebiehali v škole organizovala  3-členná študentská volebná komisia, a to Nikola Čenščáková, Barbora Vnenčáková, Laura Weissová z II. G v spolupráci s pedagogickým garantom Mgr. Danielou Lichvárovou. Cieľom študentských prezidentských volieb bolo poukázať študentom, ako prebiehajú skutočné prezidentské voľby na Slovensku. Všetkým zúčastneným študentom znova ďakujeme za skvelú účasť!

          • Úspechy v geografických súťažiach

          • Minulý týždeň priniesol našej geografii vynikajúce výsledky. V utorok (19.3.) sa Diana Grivalská z I.G umiestnila na 3. mieste v krajskom kole Geografickej olympiády v kategórii Z a postúpila na celoslovenské kolo, ktoré sa bude konať 25. – 27. 4. v Banskej Bystrici.

            V piatok (22.3.) boli oficiálne vyhlásené výsledky Korešpondenčného seminára z geografie. V ňom sa v zlatom pásme (s druhým najvyšším počtom bodov v rámci Slovenska) rovnako umiestnila Diana Grivalská. Keď zoberieme do úvahy fakt, že obe súťaže majú jednu spojenú kategóriu pre všetky ročníky, tak je takýto výsledok prváčky o to výnimočnejší. Diane držíme v celoslovenskom kole palce a Blahoželáme!

          • 20. 3. - 21. 3. 2024 – OK vo florbale žiakov a žiačok

          • Z roka na rok snaha a túžba našich chlapcov po víťazstve   rastie a aj teraz  sa na okresné kolo vybrali s tými najvyššími ambíciami. A veruže, od toho, aby nad hlavu zdvihli tú najcennejšiu trofej ich delilo tak málo... Jeden  jediný nevsietený gól rozhodol o tom, že na zlato si budú musieť  ešte minimálne rok počkať... Zabolelo, zamrzelo, zarmútilo, ale rovnako i povzbudilo a utvrdilo v tom, že čas venovaný športu je jednoznačne správnou voľbou! Veď  vybojovať druhé miesto v silnej konkurencii škôl, kde to florbalom žije, je skutočne skvelý úspech!

            Nový deň, nový príbeh, nové emócie, snaha, túžba, odvaha, vytrvalosť, šikovnosť, spolupráca, modriny, povzbudzovanie a RADOSŤ! Naše dievčatá dokázali, že Stará Ves to vie, nadviazali na chlapčenský úspech, suverénne a zaslúžene ovládli turnaj a obhájili minuloročný titul majsteriek okresu!

            Drahí naši športovci a športovkyne, tešíme sa, že ste nám opäť dali  príležitosť na to, aby sme s hrdosťou povedali, že sme na vás pyšní! GRATULUJEME!

          • 11. 3. – 15. 3. 2024 – Lyžiarsky kurz

          • Každý rok konštatujeme, že práve ukončený lyžiarsky kurz bol ten najlepší... Sme radi, že ani tentokrát nemusíme rétoriku meniť...

            A to aj napriek tomu, že zima bola taká, akú nepamätáme, že kvôli preplneným svahom v top sezóne sme sa rozhodli pre marec a že sme sa za lepšími snehovými podmienkami z Bachledovej doliny „museli presťahovať“ do strediska Ždiar-Strednica. Rovnako sa ukázalo, že keď sme sa pred pár rokmi rozhodli spojiť našich prvákov so siedmakmi zo ZŠ a využiť služby šikovných inštruktorov z Gorgyho lyžiarskej školy v Bachledovej doline, urobili sme veľmi dobre! Aj teraz inštruktori chválili šikovnosť a slušné správanie sa  našich žiakov a študentov, tí si zase užívali nové priateľstvá a oceňovali snahu svojich nových učiteľov  odovzdať im čo najviac zo svojich schopností. A v piatok záver lepší, ako sme si mohli priať... Počasie ako z katalógu, menčester na zjazdovke, originálne záverečné preteky, ktoré úspešne absolvovalo i všetkých  18  začiatočníkov, palacinky so šľahačkou na obed, odovzdanie diplomov, posledné priateľské objatia, vzájomné poďakovania... A koniec ďalšieho vydareného  bieleho dobrodružstva... Veľmi sa tešíme, že sme to nevzdali a že patríme medzi školy, ktorým sa tohto roku podarilo lyžiarsky kurz absolvovať, lebo nie všetky mali také šťastie...

          • Študentské prezidentské voľby

          • Študentské prezidentské voľby simulovali prvé kolo prezidentských volieb, ktoré sa konali dňa 20.3.2024 v našej škole.  Vo voľbách sa zúčastnili všetci prítomní žiaci a vyskúšali si odvoliť budúceho prezidenta Slovenskej republiky. V simulovaných študentských voľbách mohli študenti vyjadriť svoj vlastný názor na nimi preferovaného kandidáta. Študentské prezidentské voľby organizovala  3-členná študentská volebná komisia, a to v zložení Jakuba Matoniaka, Alexa Sosku a Filipa Šterbáka z II. G v spolupráci s pedagogickou garantkou Mgr. Danielou Lichvárovou. Cieľom študentských prezidentských volieb bolo poukázať študentom najmä to, ako prebiehajú skutočné prezidentské voľby na Slovensku. Tie sa budú konať čoskoro a pozostávajú z 2. volebných kôl. Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční dňa 23.3.2024 a druhé kolo 6.4.2024. Všetkým zúčastneným študentom ďakujeme sa účasť!

          • Plavba po Níle

          • V utorok 12. marca sme sa v príjemných priestoroch ateliéru Ramagu spolu s fotografom Robom Kočanom vydali do minulosti na vzrušujúcu cestu do krajiny faraónov. Prostredníctvom jeho fotografií a zaujímavého rozprávania sme navštívili chrámový komplex v Karnaku a chrám v Luxore, Údolie kráľov i kráľovien so svojimi tajomstvami, zádušný chrám kráľovnej Hatšepsut a mnohé ďalšie fascinujúce pamiatky. Pozorovali sme zeleň i púšť, osobitosti krajiny a jej kultúry a život miestnych obyvateľov.

          • V koži overovateľov faktov

          • 8. marca  študenti 1. – 3. ročníka absolvovali workshop na rozvoj kritického myslenia. Aktivitu viedol Pavol Lacko, novinár pôsobiaci v demagog.sk. Oganizačne aj priestorovo nás zastrešili RAMAGU.

            Študenti si počas workshopu vyskúšali spôsoby overovania hodnovernosti  textových aj obrazových informácií.

          • Darovanie krvi

          • Darovanie krvi je skutočným „darom života“,  ktorý zdravý jedinec môže poskytnúť ľuďom chorým a po úrazoch. Je to veľmi prospešný, bezpečný a jednoduchý humánny krok. Jeden odber krvi môže zachrániť až tri ľudské životy.

            ·   Krv je nevyhnutná k životu.

            ·   Krv sa nedá ničím iným nahradiť.

            ·   Krv sa dá získať len darovaním.

            ·   Každé dve sekundy niekto potrebuje krv.

             

            Informácie o darovaní krvi, pred odberom krvi, po odbere krvi, typy odberov, proces darovania, otázky o darovaní...                  

             

            https://www.ntssr.sk/

          • Úspešný riešiteľ krajského kola Olympiády v nemeckom jazyku

          • Súťaž v nemeckom jazyku môže byť zaujímavým spôsobom, ako sa zapojiť do jazykového prostredia a zdokonaliť svoje schopnosti. Dňa 15.2.2024 nás študent Samuel Straško z II.G reprezentoval na krajskom kole Olympiády v nemeckom jazyku.  Svoje vedomosti si tak preveril v písomnej, ako aj ústnej časti.  Vo výsledkovej listine sa Samuel zaradil medzi úspešných riešiteľov. Tešíme sa, že si aj takýmto spôsobom preveril a zdokonalil svoje jazykové schopnosti.